070-736 10 20 info@apress.se

Vill du ha spindelväv i ditt öra? Antagligen inte. Men om du kan bortse från spindelskräcken så visar ny forskning från Binghamton University, under ledning av professor Ron Miles, att fina fibrer, som de spindlar producerar, faktiskt förbättrar mikrofonernas kvalitet i dina hörapparater.

Istället för att mikrofonerna ska fånga upp ljud genom att registrera tryckförändringar i luften, som våra trumhinnor gör, så ska de känna av ljudens hastighet. Det är så våra insekters hörsel fungerar. Myggor, flugor och spindlar har alla fina hår på sina kroppar som rör sig i takt med hur fort ljudvågorna fortplantas genom luften. Professor Miles ville återskapa denna typ av hörsel inuti en mikrofon.
Även om spindelsilken plockar upp riktningen av luftflödet med stor noggrannhet, måste den informationen översättas till en elektronisk signal som är användbar.
– Vi täckte spindelsilken med guld och satte den i ett magnetfält för att få en elektronisk signal, förklarar Ron Miles.
– Det är faktiskt ett ganska enkelt sätt att göra en extremt effektiv mikrofon, som har bättre förmåga att plocka upp ett brett spektrum av frekvenser. Den kan ta upp ljud som ofta är för tysta för att vanliga mikrofoner ska reagera, till exempel infraljud.

I praktiken betyder det att du med dina hörapparater kan utesluta allt bakgrundsbrus när du vill höra vad som sägs runt ett stojigt bord på en restaurang till exempel. Samma koncept kan tillämpas på mikrofonen inuti mobiltelefoner.

I studien användes spindelsilke, men alla fibrer som är tunna nog kan användas på samma sätt.