070-736 10 20 info@apress.se

Tänk att du är döv och dessutom inte ser något. Du är beroende av assistenter, familjemedlemmar, servicehundar och andra människor, bara för att ta dig igenom dagen. Men, på stolen bredvid sängen hänger en magisk tröja som, när du sätter på dig den, gör att du plötsligt kan klara dig helt på egen hand.

Tröjan är sydd av smarta textilier som överför informationen till dig genom ett haptiskt språk, alltså ett språk genom beröring och rörelser. Tröjan kan till exempel tala om för dig om någon tittar på dig eller var bollen som du nyss tappade tog vägen. Den kan berätta om någon pratar med dig, och vad denne säger.

Det kommer bli resultatet av ett unikt och nyskapande EU-projekt, ”SUITCEYES”, som är tänkt att starta i februari 2018. Högskolan i Borås koordinerar projektet som innefattar lärosäten och företag från sju olika länder. Projektet beräknas pågå under tre år.

Textilier som samlar information
– Med hjälp av sensorer och andra teknologier ska plagget ta in information om det som händer runt omkring personen. Det ska möjliggöra språklig kommunikation och det kommer också att möjliggöra inlärning samt tillföra något roligt för bäraren, berättar Nasrine Olson, universitetslektor vid Bibliotekshögskolan inom Biblioteks- och informationsvetenskap och projektkoordinator.

– Smarta textilier är perfekt att använda när vi ska utveckla gränssnittet då vår kropp ständigt är i kontakt med textilier. Det är i stort sett bara i duschen den inte är det, säger Nils-Krister Persson, docent och forskningsledare inom Smart Textiles, vid Högskolan i Borås.

– Vi tror att kläder med den här tekniken sedan kan användas inom andra områden som till exempel inom elitidrott där tränaren kan övervaka idrottarens rörelser. Eller dykare och brandmän som behöver röra sig där de har begränsad syn men också behöver ha sina händer fria, säger Nasrine Olson.

Fakta
”SUITCEYES” står för: Smart, User-friendly, Interactive, Tactual, Cognition-Enhancer that Yields Extended Sensosphere. Parterna i projektet har ansvar för olika arbetspaket inom projektet:
Högskolan i Borås är projektkoordinator och ansvarar, genom Biblioteks- och informationsvetenskap samt Smart Textiles, för utveckling av det smarta haptiska gränssnittet genom att använda smarta textilier.
The Information Technologies Institute, Grekland, ansvarar för ansikts- och objektsigenkänning, datafångst, översättning samt semantik.
Offenburg University, Tyskland, ansvarar för spelifiering och social interaktion.
University of Leeds, Storbritannien, ansvarar för användarbehov och användarens inkludering samt användarbehovsstudier och social inkludering såväl som miljöuppfattning.
Vrije universiteit, Nederländerna, ansvarar för haptisk psykofysik och att testa prototypen.
Les Doigts Qui Rêvent, Frankrike, kommer att sprida resultaten.
Harpo, Polen, ansvarar för att sprida resultaten.