070-736 10 20 info@apress.se

Ringer eller brusar det i dina öron? Du är inte ensam, många svenskar lever dagligen med ständig Tinnitus, som är det vetenskapliga namnet för det som susar i dina öron.

Ännu fler har upplevt tillfällig Tinnitus, till exempel efter att ha varit på en musikkonsert eller i bullrig miljö en längre stund.

Tillfällig Tinnitus kan hålla i sig ett tag, men blir inte ett problem förrän den blir kronisk. Då kan den orsaka trötthet och koncentrationssvårigheter bland annat. Tinnitusen påverkar ständigt vissa delar i hjärnan som egentligen borde få vila mellan varven.

Nu har forskare vid Michigans universitet i USA, efter många års forskning, funnit de områden i hjärnan där skadade nervceller är orsaken till att det susar i dina öron. De har också funnit ett sätt att stimulera dessa nervbanor i hjärnan, så att de skadade nervcellerna går tillbaka till normal aktivitet.

De använder en maskin som med ett exakt pulserande ljud och svaga elektriska pulser aktiverar beröringskänsliga nerver, för att få bort fantomljuden i hjärnan.

Roten till Tinnitus
– Hjärnan, och specifikt regionen i hjärnstammen kallad den dorsala kochleära kärnan, är roten till Tinnitus, säger Susan Shore, Ph.D., professor vid U-M Medical School som leder forskargruppen.
– När de huvudsakliga nervcellerna i denna region, som kallas fusiformceller, blir hyperaktiva och synkroniseras med varandra, överförs fantomsignalen till andra centra där uppfattningen sker.

– Om vi kan stoppa dessa signaler, kan vi ta bota tinnitus, fortsätter hon.
– Jag är övertygad att vi är på rätt väg, när jag ser resultaten av våra parallella försök på både djur och människor.

Här kan du läsa mer om deras forskning