070-736 10 20 info@apress.se

Säg att du råkar gå förbi ett bygge precis när de spränger. Eller att du står precis bredvid högtalarna på din favoritkonsert, när någon plötsligt testar om de pallar för högsta volym.

Två vardagshändelser som har det gemensamt att du plötsligt utsätts för ohälsosamt högt ljud, som är allt annat än nyttigt för dina känsliga öron. Buller, både i arbetslivet och så kallat fritidsbuller, som hög musik, är stora bovar bakom både hörselnedsättning och tinnitus.

Med öronproppar och hörselkåpor kan du skydda dig i förväg, men nu har forskarna sett att du även kan skydda dig efter att du utsatts för höga decibel, om du agerar inom fyra timmar.

– Har man råkat ut för ett bullertrauma, som tex ett extremt kraftig ljud, är det viktigt att få rätt behandling helst inom några timmar, sedan kan det vara försent, säger Ronnie Lindroth som är hörselingenjör och teknisk hörselvårdschef på Hörbart.

– Behandlingen är Acetylcystein 2 x 200 mg direkt och ytterligare en gång efter 12 timmar, inte mer då det kan ge biverkningar.
Acetylcystein är ett vanligt slemlösande preparat som är receptbelagt i Sverige, en antioxidant.

I en nyligen publicerad rapport visar professor Ulf Rosenhalls forskargrupp på Karolinska sjukhuset hur en grupp svenska militärer som utsatts för kraftigt buller, undvikit framtida hörselproblem genom att behandlas med Acetylcystein, och den svenska militären har det i lager som direktåtgärd om det sker en olycka där någon utsatts för kraftigt buller för att minska risken för varaktig hörselnedsättning.

– Det har en skyddseffekt. Därför ska det ges så snabbt som möjligt, inom fyra timmar, vid så kallade akustiska olycksfall, säger Ulf Rosenhall.

Men antioxidanter finns också i maten vi äter. C, A och E-vitaminer är några viktiga antioxidanter. Ulf Rosenhall tror därför att också att med rätt kost kan vi motverka risken att utveckla hörselproblem.

Här kan du läsa mer om maten som är bra för hörseln.  Och här kan du få kontakt med en digital audionom.