070-736 10 20 info@apress.se

Du har säkert hört det många gånger: “Peta inte i örat med någonting mindre än din armbåge”. Men nu är det ju så att det kliar därinne ibland, och en tops eller tändsticka passar perfekt för att klia tillbaka.

Tänk efter
Men innan du gör det, tänk efter en gång till. Örat är ett känsligt område, och för det mesta är hörselgångarna självrengörande, tack vare vaxet. Öronvax har skyddande, smörjande, och antibakteriella egenskaper. Tar du bort det, så kommer örat bara att klia ännu mera, samtidigt som det kan bli infekterat. Och stoppar du in en hårnål, en tops, eller en tändsticka så är risken stor att vaxet, som egentligen bara finns i den yttre hörselgången, pressas in mot trumhinnan, och det är då du kan få riktigt stora problem. Det kan till exempel resultera i att du hör sämre, att du får tinnitus eller öronvärk.

Prata med expertis
Känns det som att du fått in för mycket vax mot trumhinnan kan du använda öronvaxlösande medel, antingen som örondroppar eller öronspray, som mjukar upp vaxet. Det finns att köpa receptfritt på närmsta apotek. Du kan också skölja öronen med ljummet vatten i duschen. Om varken det ena eller det andra hjälper, bör du prata med din hörselmottagning som kan hjälpa dig vidare.
Vi på Hörbart har t:ex specialutbildad personal inom öronstatus och vaxborttagning.
Tänker du fortfarande stoppa en tops i örat?
Se då till att den är lika stor som din armbåge.