070-736 10 20 info@apress.se

Vi lever i en tid där den tekniska utvecklingen rusar fram med stormsteg. Med bluetooth och appar, smarta telefoner och allt mindre digitala enheter, kan vi idag göra saker i vår vardag som vi bara kunde drömma om för typ fem år sedan. Det gäller inte minst den nya generationen av hörapparater.

De sitter i det närmaste dolda i dina öron. De laddas över natten, så det är slut med de pillriga batteribytena.
Du kan prata rakt ut i luften och hörapparaterna hjälper dig att sätta på din tvättmaskin, kaffepanna eller musikanläggning. De förstärker inte bara mänskliga röster och minskar bakgrundsbrus, de tar också telefonsamtal, strömmar musik och ljudet från TV:n direkt in i örat, trådlöst.

Det finns idag hörapparater som kan fjärrprogrammeras av din audionom. Du kan alltså sitta bekvämt i ditt vardagsrum och få dem programmerade, justerade och inställda via dator eller en app i din smartphone. Din audionom, och du, kan i realtid se hur hörapparaterna fungerar i din arbets- eller hemmiljö och maximera dem för bästa funktion.

De nya hörapparaterna kan också hålla koll på din hälsa, larma om du ramlar omkull eller om du råkar tappa någon av dina apparater. De kommer också kunna analysera din gång, övervaka din puls och ditt blodtryck och på så sätt göra dig eller din vårdgivare uppmärksam på medicinska förändringar, och varna innan du får en stroke, hjärtinfarkt eller visar tecken på demens. Sjukdomar som är vanligare hos människor med hörselproblem.

Tack vare artificiell intelligens fungerar de nya hörapparaterna som en personlig hjälpreda, som svarar på allt du funderar över, läser upp mail du får, översätter texter och talar om åt vilket håll du ska gå för att komma dit du tänkt dig.

Vill du veta mer, så har en amerikansk youtuber gjort en topplista över de 7 bästa hörapparaterna på marknaden. Här kan du se den. Och här kan du få hjälp av din digitala audionom hos Audiologiska.com.