För fem år sedan kom HRF, Hörselskadades Riksförbund, med en rapport där man bland annat skriver om ljudmiljön på krogen. Den heter Bland cocktailbuller och porslinsskrammel.
Där står det bland annat att:
• Varannan har svårt att höra och samtala på café/restaurang.
• Två av tre skulle välja café/restaurang med samtalsvänlig profil, om det var möjligt.
• Varannan i åldern 30–59 år undviker caféer/restauranger där de vet att det är svårt att höra och samtala på grund av ljudmiljön.
• En av tre i åldern 30–59 år har lämnat caféer/restauranger på grund av dålig ljudmiljö. Bland yngre, 16–29 år, är andelen en av fyra.
• Fyra av tio restauranganställda tycker att ljudmiljön på jobbet är ett problem varje dag/varje vecka
Problemen finns kvar idag, inte mycket har ändrats.
Startat rådgivningsgrupp
Detta har förre kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth, som själv är hörselskadad, tagit fasta på och tillsammans med HRF och en utvald skara från restaurangbranschen, har hon startat en rådgivningsgrupp för att göra ljudmiljön bättre på krogen.
Den nystartade gruppen träffades nyligen i Stockholm. I gruppen ingår bland annat representanter från Hotell- och restaurangfacket och arbetsgivarorganisationen Visits, festarrangören och pr-konsulten Micael Bindefeld samt Alexandra Charles, ordförande för 1,6 – miljonersklubben.
Tystnad är en bristvara
– Tystnad är en bristvara i det moderna samhället, skriver Lena Adelsohn Liljeroth på sin blogg.
– Det påstås att det är svårt att hitta helt tysta områden i Europa i dag, områden där bara naturen självt gör ljud. Men motsatsen till oljud behöver inte vara tystnad. Det kan vara välljud, ljud som får oss att gå ned i varv. Vi har så få och korta perioder av ljudvila.
– Vi känner nog alla igen oss; hur vi förväntansfulla kliver in på en restaurang för att äta och prata men möts av andra ljud, som studsar fram och tillbaka mellan väggarna i trendigt minimalistiska salar. Sedan flera år är det öppna planlösningar och nakna ytor som gäller. Små, avgränsade rum med gardiner och mattor är helt ute.
– När vi så småningom ätit klart och betalat är energin som bortblåst. Vi är tröttare än vi borde vara. Känner ni igen det också?
Samtalsvänliga miljöer kan vara lönsamma
Utgångspunkten för den nybildade gruppen är att visa att samtalsvänliga miljöer sannolikt också är lönsamma.
– Mycket kan göras, av dem som vill, och det saknas inte hjälpmedel. Snygga ljudabsorbenter, akustik-tak, specialgardiner, dämpande golv och mattor, tystare ventilation, ljudisolering mot gatan, armatur som slukar buller, textilskärmar, riktade högtalare…
Micael Bindefeld, som också var mer på mötet, är positiv och tror på en framtida förändring. Som exempel tar han upp en annan ändring i krogmiljön som skett under de senaste åren.
– För bara femton år sedan var det omöjligt för de flesta att föreställa sig ett rökförbud på krogen. I dag är det en självklarhet.
Hörbart-dekal
Så om några år kanske vi får se ljudcertifierade restauranger, där god mat och samtalsvänlig miljö får en “Hörbart” dekal vid entrédörren, som visar att härinne kan du äta gott och träffa vänner i en miljö som tillför energi istället för att trötta ut dig.