Det började med Sony walkman, sen kom mp3-spelarna och idag har vi alla musiken i fickan. Med ett par hörlurar tar vi musiken med oss överallt. För en del av oss är det kanske till och med ett sätt att stänga ute vardagen. Med rätt volym fungerar det, men en stor undersökning som nyligen presenterades av världshälsoorganisationen WHO, visar att i och med att musiken är så lättillgänglig, så lyssnar vi alldeles för länge och med för hög volym, för att det ska vara hälsosamt.
1,4 miljoner svenskar riskerar hörselskador
Mer än en miljard unga vuxna världen över riskerar att få hörselskador i framtiden, bara för att de inte kan hantera sin smartphone på rätt sätt. Det motsvarar 1,4 miljoner svenska ungdomar mellan 12 och 35 år, som dagligen utsätts för skadligt buller när de lyssnar på musik. Lägg till det att ca 1 miljon svenskar dessutom utsätts för hög musik på konserter, nattklubbar och liknande så blir resultatet att vi sitter på en tickande hörselbomb.
Men en tröst är att forskare i Australien nu studerat hur 1200 ungdomar mellan 18 och 35 år förhåller sig till buller, och hur de hanterar sitt dagliga musikintag.
Forskarna hoppas att resultatet av den undersökningen kommer att hitta metoder som tilltalar ungdomar och kan motivera dem att skydda sin hörsel innan det går så långt att den blir oåterkalleligen sämre.
Några snabba råd:
• Börja med att sänka volymen på tv:n, radion, stereon och MP3-spelaren när du är hemma.
• Använd gärna brusreducerande hörlurar eller använd gammaldags äldre muff-hörlurar. De blockerar bakgrundsljud och gör att du kan ha lägre volym men ändå höra bra.
• Skydda dina öron med öronproppar när du lyssnar på livemusik.
• Ta regelbundna ljudpauser. En 10-minuters rast ger dina öron lite tid att återhämta sig.
Här kan du ladda ner och läsa rapporten.