070-736 10 20 info@apress.se

En ny studie som gjorts på Brigham och Women’s Hospital i Boston, USA, har funnit att kvinnor kan minska risken för hörselnedsättning med 30 procent genom att äta en hälsosam kost.

Studien heter Adherence to Healthy Dietary Patterns och publicerades nyligen i Journal of Nutrition. Forskarna har kartlagt vad 81.818 kvinnor har ätit under 22 år. De fann att kvinnor som höll medelhavsdiet (AMED) sänkte risken för hörselnedsättning med 30 procent jämfört med kvinnor som inte följde någon speciell matordning.

Enligt studien innehåller AMED-kosten mat som grönsaker, frukter, nötter, fisk, korn, extra jungfruolja och ett måttligt alkoholintag. En del kompletterar detta med fettfattigt mejeri och håller igen på saltet, så kallad DASH-diet.
Men man behöver inte bo vid medelhavet för att äta nyttigt, det går bra med nordisk mat också. Håll igen på det röda köttet och ät en hel del fisk och skaldjur, äpplen och päron, grovt och hårt bröd, rotfrukter, kålgrönsaker och havregrynsgröt, visar en undersökning av svenska forskare.

Genom att äta dessa livsmedel kan alltså fler kvinnor öka chansen att behålla sin hörsel. Men att kosten motverkar hörselnedsättning är bara en av de många fördelarna med att äta hälsosamt.

Positiva hälsoeffekter
Flera tidigare studier har pekat på positiva hälsoeffekter av medelhavskost, bland annat sänkt risk för att insjukna i hjärtsvikt, hjärtinfarkt, stroke och demens.
Och att studien genomförts på kvinnor motsäger inte att även män kan ha nytta av att hålla en bra diet.