Svensk hörselvård – från behov till business heter en rapport som Hörselskadades riksförbund,HRF, gav ut 2014, där de bland annat listar 8 myter när det gäller hörselskadade och hörapparater. Myter som ibland präglar politiska beslut om prioriteringar inom vården, och som även är spridda bland hörselskadade själva.
MIRAKELMYTEN
Nej, hörapparater kan inte återställa hörsel, så att det går att höra allt som sägs även i miljöer med bakgrundsljud. Hörapparater är bra hjälpmedel, men inga mirakelmanicker, vad än reklamen säger. Ingen hörapparat kan återställa skadade sinnesceller och ge full hörselskärpa.
VALFRIHETSVALSEN
Nej, det är inte lika lätt att välja hörapparat som att välja tandkräm. Och en hörselskadad person är inte automatiskt expert i audiologi. En hörapparat har mängder av inställningar som användaren inte kan göra själv, och det tar tid innan hjärnan vänjer sig vid en ljudbild. För de flesta är det därför naturligt att ”välja” som audionomen rekommenderar, precis som vi oftast följer läkarens råd.
JU-NYARE-DESTO-BÄTTRE-TESEN
Nej, att en hörapparat är sprillans ny innebär inte att den självklart är bättre för alla än en produkt som kom för ett par år sedan. Olika personer har olika behov. Tillverkningsåret är inte avgörande, det är hur användaren hör med den som spelar roll.
PRISPOSTULATET
Nej, dyrare är inte självklart bättre – en hörapparat som ett landsting köper in för en tusenlapp kan kosta 16 000 kronor hos en privatmottagning. Priset säger bara något om prissättningen, inte kvaliteten.
SORTIMENTSKRÖNAN
Nej, landstingens hörapparater är inte gamla, fula och tekniskt undermåliga. Och hörapparater som säljs på den privata marknaden till dyra pengar är inte alltid bättre.
LYXLÖGNEN
Nej, hörapparater kan inte delas in i ”standard” och ”lyx”. Hur bra vi hör med en apparat beror inte bara på modellen, utan minst lika mycket på audionomens inställningar, som utgår från individuella behov. Ingen kan ”nöja sig med en enklare”, eller ”unna sig en lite lyxigare”. Det handlar om att få hjälpmedel efter behov. Varken mer eller mindre.
MONOKELMYTEN
Nej, det räcker inte med en enda hörapparat om man hör dåligt på båda öronen. Det är lika absurt som att hävda att en person som ser dåligt på båda ögonen borde ha monokel istället för glasögon.
SINNESFÖRVIRRINGEN
Ögon och öron, glasögon och hörapparater – är det inte samma sak? Nej, inte alls. De flesta som skaffar glasögon har ett synfel som kan korrigeras fullt ut. Så är det inte med de flesta hörselnedsättningar. Precis som en rullstol inte gör att en person med nedsatt rörelseförmåga blir gående, kan inte en hörapparat göra att en hörselskadad person blir hörande. Men med rehabilitering och hjälpmedel blir det betydligt lättare att ta sig fram i vardagen. Det blir lättare att forma en bra tillvaro med fungerande kommunikation och delaktighet.
Här kan ni läsa hela rapporten från HRF. Och här finns det hjälp att få, hos en digital audionom direkt i luren.