070-736 10 20 info@apress.se

När du funderar på vad du ska jobba med i framtiden, så finns det några yrken du ska undvika om du inte vill riskera att utsättas för bullerskador på jobbet.

Exponering för ljud över 85 dB under längre perioder anses skadligt och kan orsaka bullerskador. Ju högre decibel du utsätts för, och ju längre tid, desto mer kan det skada din hörsel. Här är listan över de 10 sämsta jobben för dina öron.

10. Frisör
Bullret från ett antal hårtorkar som används samtidigt, når ofta 85dB. Det ligger visserligen på den nedre delen av skalan, men kan ändå bidra till hörselförlust med tiden.

9. Förskollärare
Med alla vredesutbrott, skrik, gråt och högljudda lekar som följer med att du har många barn runt dig, är det inte svårt att fatta hur bullernivåerna lätt kan överstiga 85dB. Och det är ju knappast läge att använda bullerskydd heller.

8. Motorcykelbud
Motorcyklar är kända för sitt höga ljud och tillsammans med “vindbrus” utsätts du ofta för buller över 103dB.

7. Trädgårdsmästare
Gräsklippare kan nå oanade bullernivåer, för att inte tala om de nya lövblåsarna som genererar över 107dB. Här är bullerskydd ett måste.

6. Musiker, DJ, ljudtekniker och nattklubbspersonal
De flesta bartenders, dörrvakter, DJ: s och andra som jobbar i högljudd nattklubbsmiljö, utsätts för en ljudnivå som vanligen ligger över 115 dB under lång tid, vilket gör dessa typer av jobb mycket riskabla. Det är också tyvärr ovanligt med hörselskydd i den här miljön.

5. Snickare
Allvarliga bullernivåer från t.ex. elektriska sågar och andra maskiner är en oundviklig del av jobbet för en snickare – till exempel kan bullret bara från en borrhammare, mäta upp till 120 dB.

4. Byggarbetare
Att vistas i närheten av alla de tunga maskiner som används inom byggbranschen kan vara en mycket bullrig upplevelse – en pneumatisk borr eller hammare hamnar till exempel i den övre delen av decibelskalan, runt 130dB.

3. Gruvarbetare
Alla jobb som innebär användning av elverktyg och maskiner genererar oftast en betydande grad av buller. Gruvdrift är inget undantag, här finner vi bullernivåer som når upp till 135dB.

2. Racerförare
Om du sitter i förarsätet på en formel1-bil är ljudet öronbedövande, upp till 125 db. Tur att förarna alltid har ordentlig skyddsutrustning.

1. Markpersonal på flygplats
Ljud från flygplan som landar och accelererar kan mäta upp till 140dB. Att jobba på plattan på en flygplats har därför potentialen att vara det absolut värsta jobb dina öron kan utsättas för. Här är risken stor att du snabbt kan få bullerskador, om du inte skyddar dig ordentligt.

Källa: www.health24.com